Wednesday, September 30, 2009

erm..kejap k

salam semua. ada orang tanye nape blog ko diam senyap sunyi bersawang je..
maafla yea, skang memang bagi tugas kat encik lelabah ntuk menjaga blog aku sambil buat sawang sikit kat mana mana area yang die suke kat sini..aku bz skit ehh..bz banyak la...ada keje n study nak kene kejar..final pun dah nak dekat..

aku ada banyak gile nak share ngn korang sume..seyes..tapi ada bende yang menyekat..nanti bile aku dah halau antu raya tu aku share ngan korang k..nyway thnks for following my blog..aku akan try update asap k..

bagi aku bernafas untuk siapkan keje ni dulu..

salam..

Sunday, September 20, 2009

syawalkuu


dari kiri, ben farizal, ben firdaus (aku la tuh) bapaku, ibuku, Fairuz (kakaku) ben fariz



asslamualaikom kawan kawan....SYAWAL ke dua buatku,
semalam aku berborak dengan abangku, tentang adilnya dunia, ujian Allah buat kita..

"......kite ni manusia biasa, tolong seikhlasnye. tak rugi papepun. kebaikan buat dia, pahala buat kita. Ingat niat kene baik, niat lain, maka lain lah hasilnya"

.............................................

aku tak tau kenapa dah masuk syawal meninggalkan ramadhan aku cam sebak. teringat palk tetibe nanti dah takdek suasana nak g berbuka, g bazaar ramadhan dan yang paling sedih aku tak bekesempatan nak g terawikh..ya Allah, zalimnya aku... bulan tu datang bukannye selalu, setahun sekali je..tu pun kalau umor panjang aku temui ramadhan lagi....

"kita ni bukanye baik sangat, solat pun bukan tegak 5 tiang tiang tu, nak dirikan satu pun susah, kadang kadang pun rapuh"

" kita tak tahu antara kita dah Allah, apa yang kita buat tu dapat diterima ke tidak, tapi tak rugikan kalau kite terus buat kebaikan?"

"Tak perlu nak adili diri sendiri atau org lain, Dia lebih mengetahui....tu antara kita dengan Tuhan"

betul Rasulullah dulu ada pesan:

sihat sebelum sakit,
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
......
aku tak berapa ingat..(lagi skali aku ni, sangat jahil kengkadang rasenye)

tapi akutak pernah nak beringat pun pepe, ermmmm..ape lah nak jadi aku ni..

tak pernah nak ingat nak saving bile ada duit,
tak pernah nak ingat nak siapkan kerje, last minit baru terhegeh hegeh..
.....
paling aku takot.....
aku tak menghargai mereka yang masih ada, sebelum dia atau aku tiada....
terutamanya Ibu bapa aku,
...
apa yang aku dah buat untuk kebahagian diorang huh?
aduh!!!!
semoga tuhan kuatkan aku untuk terus menjaga mereka dengan kudrat ku sendiri....
tetibe teringat something:

"die kalau ada kat mana mana die mesti call makcik tanye dah makan ke, tanye sehat ke, ok ke..."

tu kata kata ibu kepada allahyarham yasmin ahmad waktu dorang interview dia..ketika orang sekeliling memperburukkan dan mengata tentang dia, Ibu dan Ayanhnye sanagt merindui kehilangan nya...Anak yang sangat menjaga hati dan perasaan kedua ibu bapanya..

tapi kenapa aku tidak
...........

hishhh! ape aku dah ngarot nih...

ntahla, aku skang ni banyak sgt pk..macam macam dalam pale otak ni....
Ya Allah takutnye....

Saturday, September 19, 2009

maaf kan aku

sorry aku ni bukan jenis teliti sangat..maka banyak entry kat bawah tu yang ejaan lintang pukang terkangkang...maafkan aku la yek....
video

raya datang lagi korank!! raya?......hmmm


Semekom semua..yeay ghaye datang lagi..dah setahun berlalu dari raya lepas (memangla.....kate setahun sekali raya,,,gilee) maka beraya sakan kah aku tahun ini..oh! oh!oh! tidak sama sekali tuan tuan dan puan puan...kerana? tanye kenapa? ern tahun lepas aku ala ala mewah skit coz shooting sana sini (cam banyak je padahal citer seketul tu je pun) adalah side income skit....owhhhhh..berat hati nak bercerite,..tahun ini aku sebagai seorang pelajar katenye..erm tau taula akibatnye..bukan dapat duit kuar duit adalah...dahlahtu senin depan ada presentation lak tuh..CINAKOI(sorry dr anuar)..ermm papelah kan....korank doakan aku berjaya je k..


Raya?Tahun 2009 ni? ada kelainan skit kot..beraya ngn rakan rakan baru, orang tersayang lagi..huahahahahaha....(bahalol betol aku ni) erm sebenarnye aku nak citer kat korank skit ni..tapi bukan citer pasal aku la.tpi citer pasal adik aku(aku anak last camner ada adik ni)


Nama die terpakse di rahsiakan nanti timbul controversi la korank (kalah mama juwie, eh mama juwie idop lagi ke?) bukan apa..citer pasal die sanagt menarik dan banyak menyedarkan aku untuk bersyukur dengan apa yang ada..


serius adik aku ni seorang yang sangt tabah aku rasa.. dia baru masuk department aku kat uitm tuh sama ngan aku cume die part 1 aku dah part 5 waktu ituew (aku masih muda la...sial cakap aku dah tua). ketika orang ramai sedang strugle ntuk final projek dan exam, die plak dikejutkan dengan berita kehilangan ayah tersayang..erm bayangkan beb..camner tuh..ngan final paper n projek n presentation lagi...tapi tuhan maha kaya, berkat nasihat abang senior dan kakak senior (wah mari puji memuji) die berjaya melepaskan part 1 die.alhamdulillah....


kesah die tak berhenti waktu tu je. (ni bukan nak burukkan sesapa, hope korang leh jadikan iktibar la k) beberapa bulan kemudian katika cuti sem, die berada di rumah, maka skuter kesayangan yang dibawak tidur dan mandi bersama itu di tunggang oleh abang nye ke tempat kerje , pinjam la dalam bahasa pasa nye. one day ketika aku berada di rumahnye, tetibe die menjerit...erm aku dah agak bende ni akan berlaku, skuter pemberian arwah ayahnye sempena tamat matrikulasi (hebat) hilang menurut abangnye. (tapi kami pernah membincangkan abangnye pasti menjual skuter tersebut suatu hari nanti), sebeluh kes kehilangan skuter berlaku rentetan kehilangan bersiri jugak iaitu dimulakan dengan kehilangan nphone diikuti perfume kesayangnye ck truth dan S.K.U.T.E.R...erm baru kehilangan ayah tersayang, ilang pulak barang barang berharga, dah lah tu skuter tu satu satunye trnsprt keluarga nya...ujian ALLAH tu sangat besar buat dia kawan kawan. ALLAH menguji de ngan perkara perkara yang sangat berat...


Baru baru ini, adik kesayangnye nye masuk hospital akibat keracunan makana (die sgt sayangkan adk n ibu die k korank) kesian die. berulang alik ke HKL melawat adik dia, malangnye aku tak dapat turut serta kerana aku ada kelas (jahatkah aku?) kemudian tak kelaur lagi adik die dr hospital, abang nye bersama anak buah nye eksident plak, tapi tak cedera la...tapi baby tu beb..lebam gak la....esoknye plak, adik lagi sorang eksiden moto, cedere parah..korang mayb tak percaya nasib malang yang mimpa adik aku ni. tapi aku adalah saksi semua perkara ini terjadi..ASTARGFIRULLAHALAZIM..ya ALLAH ....aku aharp die masih mampu bersabar dan terus menjadi seorang yang kuat..


Raya bakal menjelma, aku bagi skit duit raya atas pertolongan dia tolong aku dalam kerje kerje aku, kire gaji la. aku cakap


"duit ni ntuk ko, bukan orang lain tau"


die kata


"OK"


aku tak tau nak marah atau ape. nak menangis pun ada.(cume aku ni hati kering, tak tau nak xpress camner). die habiskan kesemua duit tu untuk membeli barang barang umah, nak cantikkan umah sempena raya katenye. Ni bukan sekali, dulu pun sama, die belikan set bilik tidur untuk ibunye.


"bukan apa, ni je cara yang aku leh bagi nak bagi ibu gembira"

katenyee....


sejuk perut ibunye mengandung.


nak raya ni macam macam lagi agenda dan drama keluaragnye yang berlaku. tapi korang jgn salah sangka. aku bukan nak memburukkan mana mana pihak.just nak berkongsi.


sekiranya kite pk kite :


paling susah, ada lagi org yang lagi susah,

kite paling hensem? ada lagi org yang paling hensem.(tetibe)

paling huduh, ada lagi org yg huduh,

paling kaya? Fikirkan balik.ada lagi yang lebih kaya..

paling miskin? bersyukurlah, kite masih mampu untuk hidup


esok 1 syawal, hari jadi adik aku...raya pertama tanpa ayah. tanpa baju baru, tanpa serba serbi. aku sedih gile perkara perkara ini berlaku kepadanye. bukan kerana dia adikku, tetapi die adalah seorang manusia, sama seperti kita. tapi dia masih mampu lalu semua ni..ALHAMDULILLAH.


kepada encik adikku, percayalah, tuhan tu maha kaya, die tahu apa yang dia lakukan, bersabarlah dengan apa yang berlaku k. ada hikmahnye...tetieb surau kat sebelah umah aku dah start takbir raya...jiran aku yang agak kaya kat atas tu ngah gile membakar mercun berwarna warni kat luar tu...kite dapt dan mampu untuk berfikir, alangkah bersyukurnye kite di hari raya ni, dapat memakai serba sebi baru, masak pelbagai jenis masakan. bergembira bersama ibu ayah, adik beradik.tetapi ada insan lain di luar sana yang masih kekurangan. yang tidak sebahagia kita.(tetibe aku sebak, ermm habuk masuk mata....maka mataku berair seketika)

Sabagai seorang insan yang bernama manusia aku akan cube untuk membantu mu sekuat yang boleh,, sadaya yang aku mampu. Bukan kerana aku adalah abangmu, ....

....







tetapi kerana aku juga manusia seperti mu...








aku tetap menyayangimu.........


Allahuakhbar Allah.....Allahuakhbar Allah.....Allahuakhbar Allah.....

Allahuakhbar Walillah Ilham..

(takbir kat surau masih kedengaran...sayuuu, selamat tinggal RAMADHAN)


Salam Syawal Rakan Rakan...

(mana erti warna warni aidilfitri? atau hanya hitam, putih dan kelabu di aidil fitri, fikirkan)

Saturday, September 12, 2009

buang yang KERUH amek yang JERNIHHH


Tajuk yang cam takdek kene mengene je..ermm nyway setelah setahun memakai omnia1 (genap ghaye tahun lepAs) maka setelah tahap kelembapan dan kebohsanan di tambah saingan dari phone phone hebat seperti i phone dan bagai bagai lagi, maka sebulat suara (aku sorang je pun) dah memutuskan untuk menukar aka trade omnia aku yang dah mengong tu kepada OMNIA2..huhuuh..sangt best. applikasi yang boleh mengalahkan i phone wa cakap lu beb....camera maintain 5 mega pixel...memula aku ingat nak angkat LG Crystal tetapi dah cam pompuan lak aku tgk design die..nyway...hope phone ni ok la..sesama kite mendoakan nye ye.... (aku beli menatang ni kat MOBILE fair kat depan ou senin lepas) hhehe sangap nak paky phone baru...