Monday, April 5, 2010

lama menyepi.....kerana bercuti :)



ya Allah, lamanya aku dari bercuti menggerakkan jari jemari menekan kekunci kekunci yang ada di papan kekunci komputer riba berjenama jepun ni. erm otak kembali tenang sikit.maka, blogspot menjadi sasaran. maafkan aku, sekarang segala apa yang di postkan dalam blog ni tidak mengandungi unsur unsur ilmiah mahupun berkualiti untuk tatapan umum, sebaliknya lebih ke arah perasaan dan perilaku makhluk yang bergelar manusia yang diciptakan sempurna akalnya tapi kebanyakkan nya tak tau nak guna sebaik mungkin. erm,

ketika di bahagian utara sedang berusaha dalam proses pendamaian setelah berlaku pergolakan, tunjuk perasaan, mogok dan sebagainya. manakala di barat sibuk dengan pembangunan pesat, kemajuan dan sabagainya..bumi masih lagi dalam keadaan yang sama, kadang kadang terbiar akibat perbuatan sendiri. tersepit, tak tau mana nak di fokus secara pukal? banyak pihak mengharapkan proses pendamaian berlaku dengan pantas supaya tiada lagi pergolakan yang memenatkan berlaku di mana mana? tapi bumi tetap di situ. bukan membatu, bukan membisu, tapi dah terlalu jelek dengan apa yang berlaku. apa yang mampu cume berdiam dan tengok apa yang bakal berlaku. Inginkan pendamaian, tapi pasti....ianya akan berulang, kerana, manusia! tak pernah nak sedar dan belajar tentang pengalaman yang sepatutnya digunakan untuk masa depan. tak kesahlan sama ada secara sedar atau tidak.kalau dah degil tetap degil. menyalahkan bumi. "semuanya salah bumi. bumi ni yang tak betul. tak reti kawal keadaan. sepatutnya bumi ni sediakan segalanya untuk umat manusia kat muka bumi ni, tapi tak...tak cukup. kami tak cukup. bumi patut sedar! bukan kami" kata mereka.....wahai manusia, bumi semakin tua. jangan begitu. melihat bumi yang semakin uzur dan dah nak mati baru boleh buat semuanya sedar?...bumi adalah bumi. ditemani matahari yang sentiasa menyinar, yang sentiasa bersinar. cuma kadang kadang sinaranya tak dapat bumi rasai kerasa mengikut rutin yang ditetapkan, tapi tetap dapat dirasai.

terlalu panjang aku rasa. hanya monolog dalaman yang dapat diluahkan untuk melepaskan segala emosi yang semakin menghimpit jiwa.ya Tuhan, aku mintak petunjukMu..

4 comments:

Anonymous said...

Cinta Jangan Kau Pergi by Vidi Aldiano

Anonymous said...

matahari+bumi+manusia=kehidupan

suka+sedih+kecewa+sakit+mati=kehidupan

(kehidupan^2)(pengalaman)=2(fun)

Lelaki Homo said...

Cool!

Afzainizam said...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”